Arany és ezüst helyezéssel büszkélkedhetnek a telekis tanulók

Arany és ezüst helyezéssel büszkélkedhetnek a telekis tanulók2018. május 8-án, kedden mérhette össze tudását Kunhegyesen az a hét csapat, akik továbbjutottak a Karcagi SZC Nagy László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma által szervezett történelmi vetélkedőn. A kétfordulós versenyt a jászkun redemptio 273. évfordulója alkalmából hirdették meg 9-11. osztályos, történelmet kedvelő diákok számára. A vetélkedő elsődleges célja a kunok magyarországi sajátos történetének és kultúrájának jobb, alaposabb megismerése volt.
A Telekiből három csapat indult és jutott tovább a szóbeli döntőre. A „Kevi kunok” (Kalmár Dorina, Árvai Zsolt, Kerekes Gergő, felkészítő tanár: Lovas Lajos), a „Kunok szomszédjai” (Bán Zsófi, Dina Annamária, Kecse Adél, felkészítő tanár: Lovas Lajos), valamint az „Ázsiai vándorok” (Isaszegi Veronika, Szabó Diána, Szebenyi Kristóf, felkészítő tanár: Szatmári Erika) összetett, kreativitást is igénylő feladatok megoldása után vehették át a megérdemelt jutalmat. A „Kunok szomszédjai” első, a „Kevi kunok” pedig második helyezést értek el. Igaz, ekkor már a Bátor Margit és a Turgony nevet viselték a csapatok, melyet a rendezőktől kaptak a helyszínen, az ihletet a Zádor és Ágota című kun legenda adta. (A történet alapos ismerete szerves része volt a versenynek.)
Az izgalmas nap után értékes nyereményekkel térhettek haza tanulóink, mindenki kezében egy-egy serleggel, valamint könyvjutalommal. Gratulálunk diákjainknak, valamint felkészítő tanáraiknak!
T. A.

Sokarcú történelem

„Magyar történet ez; magyar a ki mondja
Magyar ennek ize minden szava pontja..
Szük de kedves kis vidékem!
Kis hangomhoz nagy nem kell
Kedveljed, ha kun bárdusod
Ma néked igy énekel,
Bóldog, ki a történetek
Avult régi könyveit
Forgatván látja a mai
Dolgok eredeteit.”

Csapatunk már második alkalommal vett részt ezen a megmérettetésen, ahol közelebbről is megismerkedhettünk a kunok történelmével. Tavaly az előkelő 3. helyet sikerült megszerezni, idén pedig még nagyobb reményekkel indultunk útnak.
A verseny számos meglepetést tartogatott számunkra. Az első kérdés az volt, hogy mit fogunk kezdeni azzal a két fakanállal, amit magunkkal kellett vinni. Talán bábut készítünk belőle? – találgattuk. Esetleg valami kreatív feladat vár ránk? Végül egy jópofa igaz-hamis kerekedett ki belőle – a fakanalakra ragasztott matricák segítségével. Számunkra az utolsó feladat hozta meg az igazi sikert, amikor minél ötletesebben be kellett mutatnunk Zádor és Ágota, két szerelmes szív történetét. Az igazi nehézséget a sok szereplő és kevés „színész” problémája okozta, hisz csak hárman voltunk a csapatban. Túl sok időnk nem volt ötletelni, így csak nagy vonalakban terveztük meg előadásunkat – kicsit a spontaneitásra hagyva a dolgokat. Az apró bakik ellenére nem estünk ki a szerepünkből, így megkaptuk a maximális 30 pontot, ami az első helyre lendített bennünket.
Érdekes, izgalmas és tanulságos nap volt ez. Jó átélni és rácsodálkozni a történelemre, ez a verseny emberibbé tette, közelebb hozta hozzánk a régi, egykor történt dolgokat. Egy biztos, ha a Nagykunságon járok, és átmegyek az Ágota-pusztán, esetleg átkelek a Zádor-hídon, eszembe fog jutni ez a délelőtt. Eszembe fog jutni egy régi szerelmi történet, amely emlékét még máig is őrzik e nevek.

Dina Annamária
11. A

forrás: teleki facebook oldala