Bűvösvölgyben alkottak a Telekisek

Bűvösvölgyben alkottak a TelekisekMagazincímlapokat és betétoldalakat terveztek, majd szerkesztettek, rövid filmrészleteteket forgattak, rádióműsort és híradót valamint reklámfilmeket készítettek a telekis diákok. A gyerekek igazi stúdiószobákban, professzionális eszközökkel gyárthattak színes és változatos tartalmakat, profi – a média különböző területein dolgozó – szakemberek mentorálásával.

Április 9-én a Teleki 32 kilencedik és tizedik évfolyamos tanulója kapott lehetőséget egy interaktív tanulmányi kirándulásra, hogy betekintést nyerjen a fogyasztóként már jól ismert médiumok kulisszái mögé. A Bűvösvölgy Médiaértés – Oktató Központ debreceni intézményében rövid elméleti ismertetőket követően a diákok belevetették magukat az egyes médiatartalmak tervezési-, szerkesztési- és gyártási folyamataiba.

Nyolcfős csoportokban más és más stúdiószobákban dolgozva a nap folyamán összesen mindenki négy szakmaterületen próbálhatta ki magát. Rádiós műsorvezetőként, újságíróként, hírbemondóként, marketinges és reklámtervező szakembereként, valamint színészként működtek együtt egy-egy foglalkozáson a telekisek, míg el nem készítették saját alkotásaikat. Megtapasztalták, hogy néhány perces felvétel mögött több órányi tervezési és gyártási munkafolyamat áll. Csapatban dolgozva közösen gondolkodtak, ötleteltek. Felvételeket készítettek, vágóképeket, vagy éppen filmkockákat illesztettek megfelelő helyekre, műsorterveket állítottak össze. Megismerkedtek a Greenbox technológiával, beszélgetést folytattak a filmipar kliséiről, a digitális technológia szerepéről és térhódításáról, majd azt is megválaszolták, vajon mitől lesz sikerfilm egy sztoriból? Füleseket raktak a fejükre, miközben egymásra és saját szövegükre koncentrálva felvettek egy rádióműsor blokkot hírekkel, rövid beszélgetésekkel, közlekedési információkkal, időjárás-jelentéssel, reklámmal és betelefonálós játékkal. Bebizonyosodott, hogy sokfelé figyelni, bizony nem egyszerű feladat. Jó néhányszor hallhattuk az – Állj! Felvétel újra! – bűvös mondatokat, mire megszületett a kész produktum.

Tanulóink élményekkel és tapasztalatokkal tele búcsúztak mentoraiktól, akik rövid ízelítőt adtak nekik a média sokszínű világáról, s elgondolkoztatták őket arról, mennyire összetett is a másik oldalról szemlélve ez a szakmaterület. Mivel napjainkban nemcsak fogyasztóként, de tartalomszolgáltatóként is folyamatosan jelen vagyunk az online felületeken, feladatunk tudatosan használni a médiumok kínálta lehetőségeket. Ez nem kis felelősség!

K.Z.

forrás: iskola weboldala