Hírek a Hámoriból – 2018. november-december

panztar-versenyPénzSztár verseny
Október 11-én elkezdődött a PénzSztár országos pénzügyi és gazdálkodási verseny. Ez a verseny a pénzügyi kultúra fejlesztésére épül, amely átfogja a gazdaság és a pénzvilág minden fontosabb szegmensét. A közel 5000 középiskolás diák között iskolánk tanulói is részt vettek a versenyen.

A versenyzőknek mindkét fordulón 80 kérdésre kellett válaszolni 80 perc alatt. Az első forduló alkalmával 70%, a második forduló alkalmával 61% lett az eredmény.
Verseny résztvevői: Bocsi Felícia, Duka Debóra, Gál Tímea, Sárkány Kitti 10.d osztályos tanulók. Képek itt >>

(forrás: az iskola weboldala – Gulyás Edina)


Légy te is „Hámori-s”! – első állomás
kszc-hamori
2018. október 18 – án 15 órától került megrendezésre az abádszalóki Kovács Mihály Általános Iskolában a pályaválasztási tájékoztató, melyen 7. – 8. osztályos tanulók és szüleik tiszteltek meg bennünket jelenlétükkel, figyelmükkel. A rendezvényen több középfokú oktatási intézmény is képviseltette magát, ahol kivetítési lehetőség biztosítása mellett a bemutatkozás keretén belül ismertetetésre került a 2019/2020- as tanévre tervezett képzési kínálat is. Prezentációnkkal, rövid bemutatkozásunkkal igyekeztünk az érdeklődők figyelmét felkelteni intézményünk iránt. Az indítani tervezett képzéseket tartalmazó tájékoztatókat és szórólapokat Parázsó Katalin igazgató asszony közreműködésével az érdeklődők rendelkezésére bocsátottuk. Köszönjük a Kovács Mihály Általános Iskola vezetőségének, hogy meghívásukkal megtiszteltek bennünket, lehetőséget biztosítottak intézményünk népszerűsítésére. Köszönöm Kovácsné Kiss Marianna igazgató helyettes asszony segítségét! Bízunk benne, hogy sikerült bemutatkozásunkkal, tervezett képzéseinkkel felkelteni a tanulók és a tisztelt szülők érdeklődését és a 2019/2020 – as tanévben is köszönthetünk abádszalóki tanulókat diákjaink sorában!

(forrás: az iskola weboldala – Csabai Mária)


hamori-tovabtanulasTovábbtanulással és munkavállalással kapcsolatos tájékoztatók végzősöknek
Első fordulóban 2018. november 07 – én az Eszterházy Károly Egyetem képviselője a továbbtanulási lehetőségekről, választható szakokról, illetve a Katonai Toborzó Iroda képviselői a katonai pálya szépségeiről, az abban rejlő lehetőségekről, feltételekről tartottak előadást a végzős tanulóknak, majd második fordulóban 2018. december 12-én elsőként a MÁV képviselői invitálták a végzős hallgatókat munkavállalóik sorába, minden területre kiterjedő információkat szolgáltattak az érdeklődés felkeltése érdekében, illetve a diákok által feltett minden kérdésre igyekeztek kimerítő választ adni, majd ezután a Nyíregyházi Egyetem és a Debreceni Egyetem előadója ismertette az intézményben folyó munkát, az oktatás területeit, választható szakjait, bemutatta a tartalmas egyetemi életet. Köszönjük az előadók színvonalas és tartalmas előadását, hogy prezentációjukkal, szórólapjaikkal igyekeztek segíteni a végzős tanulók döntését, jövőképük alakítását! Képek itt >>

(forrás: az iskola weboldala)


kszc-hamoriPályaválasztási Kiállítások
A 2018/2019-es tanévben is részt vettünk pályaválasztási kiállításon, ezúttal két alkalommal kaptunk lehetőséget intézményünk népszerűsítésére, képzési palettánk bemutatására. 2018. november 9-én került sor Karcagon a Pályaválasztási Kiállításra, valamint 2018. november 13-án Tiszafüreden a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szervezésében lebonyolításra kerülő Szakmák világa elnevezésű, szintén a pályaválasztást elősegítő  rendezvényen, melyekre intézményünk is meghívást kapott. A képző intézmények mindkét alkalommal előre kialakított szakmai standokon mutathatták be oktatott szakmáikat. Lehetőség volt arra, hogy a látogatók bekapcsolódjanak egy-egy munkafolyamatba, elsajátítsák a fogásokat, termékeket készítsenek, megkóstolhassák a tanulók által készített finomságokat. Intézményünk igyekezett minél több oktatott szakmát bemutatni a kiállításokon: Veres Margaréta (10.a) és Somodi Kinga (11.a) sajtos kiflit sütött, mely nagy sikert aratott, rendkívül ízlett a kiállításra látogató pályaválasztás előtt álló tanulóknak és kísérőiknek, Susányi Vivien (11.a) pincér tanuló ízlésesen, szépen megterített asztal mellett a szalvétahajtogatás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Dudok Mónika (10.a)  női szabó tanuló tetszetős és igen hasznos tűpárna készítésére invitálta a 7.-8. évfolyamos tanulókat. Standunkat plakátokkal, tájékoztatókkal, szórólapokkal színesítettük.

Köszönöm a résztvevő tanulók, valamint Szakács Lászlóné és Varga Edit szakoktatók munkáját!

(forrás: az iskola weboldala – Csabai Mária)


palyaorientacioPályaorientációs nap
2018.11.20-án került megrendezésre intézményünkben a Pályaorientációs nap. A hagyományos Hámori – hét megnyitó rendezvényét névadónk, Hámori András emléktáblájának megkoszorúzásával kezdtük.

Ezt követően Moldován György, a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatóhelyettese megtartotta köszöntőjét, melyben beszélt a szakképzés helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és szívélyesen invitálta a megjelent diákokat intézményünkbe.
Beszéde után a megjelent nyolcadikos diákok és szüleik előadást hallhattak az iskolánkban folyó képzésekről, rendezvényekről, sport- és diákéletről.
A nap során a vendégek bepillantást nyerhettek a nálunk oktatott szakmák rejtelmeibe. Kipróbálhatták magukat a konyhában, ahol kiflit sütöttek, a tanétteremben szalvétát hajtogathattak. A lányok körében népszerű volt a kézműves foglalkozás, a fiúk élvezték a hegesztőszimulátor kipróbálását és a forrasztást. A vendégek jól érezték magukat a pszichológiai játékokkal foglalkozó tanteremben, illetve a retró játékok is nagyon vonzották a megjelenteket az informatikai tanteremben. Aki a kollégák aláírásával igazolni tudta, hogy elvégzett 5 feladatot, ajándékot kapott.
A nap fénypontja Oláh Gergő, a népszerű énekes koncertje és motivációs előadása volt. Együtt énekelt vele diák, tanár és szülő is. Megosztotta életének tapasztalatait diákjainkkal, tanácsot adott nekik jövőjük építéséhez, céljaik kijelöléséhez.
Nagyon hasznos és élménydús napot tölthettünk együtt, reméljük, hogy sok megjelent általános iskolás diákot a tanulóink között üdvözölhetünk jövő szeptembertől. Köszönöm minden kollégám szervező, segítő munkáját, pozitív hozzáállását! Képek itt >>

(forrás: az iskola weboldala Kovácsné Kiss Marianna)


kszc-hamoriHámori nap
A Hámori – hét második rendezvénye a már évek óta hagyományos Hámori nap volt, mely iskolánk tanulóinak és tanárainak még jobb összekovácsolódását segíti. A délelőtt folyamán az osztályok osztályfőnökeik vezetésével elméleti vetélkedősorozaton vettek részt. Különféle állomásokon tehettek tanúbizonyságot elméleti tudásukról az angol nyelv, országismeret, a gasztronómia, a történelem, irodalom, földrajz, az egészségmegőrzés és a művészet területén. A diákok fegyelmezetten vonultak egyik teremből a másikba, a feladatokat aktívan, élvezettel végezték el.
A délután a sporté volt, 7-8 fős csapatok mérték össze erejüket és ügyességüket izgalmas és mulatságos sorverseny keretében. A versenyzők jót játszottak, a többiek nagy erőkkel buzdították őket. Vidáman telt a vetélkedés.
A nap zárásaként a kilencedik osztályos gólyák avatása zajlott. Vicces feladatokat kellett elvégezniük, majd letették a Hámori esküt, mellyel iskolánk teljes jogú tagjaivá váltak.
Mozgalmas, jó hangulatú napot töltöttünk együtt, megmozgatva testünket és elménket is. Ezúton köszönöm minden kollégámnak a közreműködését, a szervező és segítő munkáját és azt, hogy olyan lelkesen játszottak együtt a gyerekeinkkel. Köszönjük a Józsa Kft., Faragó Judit, a Maggie Virág- és Ajándékbolt és a Grillázs Cukrászda (Megyeri Anita) támogatását!
(forrás: az iskola weboldala Kovácsné Kiss Marianna)


kszc-hamoriLégy te is „Hámori-s”! – második állomás

2018. december 3-ára meghívást kaptunk a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola szervezésében megrendezésre kerülő pályaválasztási napra, ahol intézményünk ismertethette az érdeklődő 7.-8. osztályos tanulókkal és szüleikkel a 2019/2020-as tanévre tervezett képzési kínálatát. Több intézmény is részt vett ezen a rendezvényen és külön-külön termekben kivetítési lehetőség biztosítása mellett népszerűsíthettük intézményünket és mutathattuk be az iskolánkban folyó munkát, a választható szakmákat, tanulók által készített munkadarabokat. Prezentációval igyekeztünk felkelteni a pályaválasztás előtt álló tanulók érdeklődését, majd a feltett kérdésekre válaszolni. A 2019/2020-as tanévben indítandó képzésekről szóló tájékoztatókat és szórólapokat Bana Józsefné igazgatónő segítségével és közreműködésével bocsátottuk a tanulók rendelkezésére. Köszönjük az intézmény meghívását, a diákok és szüleik megtisztelő figyelmét! Bízunk benne, hogy a 2019/2020-as tanévben tiszacsegei tanulókat is üdvözölhetünk „Hámori-s” diákként! Köszönöm Kovácsné Kiss Marianna igazgatóhelyettes asszony segítségét!

(forrás: az iskola weboldala – Csabai Mária)


Süteménysütő verseny 2018. december 04.
2018. december 4-én a Kovács Pál Művelődési Központ szervezésében Tiszafüred Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg a Karácsonyváró Süteményverseny elnevezésű színvonalas program. Bejgli és Mézes sütemény kategóriában lehetett az indulóknak nevezni a versenyre úgy, hogy az elkészült műveket jeligével kellett a versenyzőknek ellátni, így a zsűri az értékelés során nem tudhatta, hogy melyik süteményt ki készítette. A zsűri tagjai voltak: Vargáné Balogh Irén alpolgármester asszony, Ferencz-Tóth Mária hobbicukrász és Szabó István a sulyom csokoládé megalkotója. A sok finom, ízlésesen megalkotott, tetszetős sütemény elkápráztatta a résztvevőket és a zsűri tagjait egyaránt. Intézményünkből a bejgli kategóriában  Veres Margaréta 10. a osztályos tanuló I. helyezést, Somodi Kinga Bettina 11. a osztályos tanuló pedig III. helyezést ért el. A tanulók értékes tárgynyereményben részesültek. Gratulálunk a tanulóknak az elért helyezéshez és köszönöm felkészítő tanáruk Szakács Lászlóné munkáját!
(forrás: az iskola weboldala – Csabai Mária)