Hírek a Telekiből – „4 FOR EUROPE”

„4 FOR EUROPE”„4 FOR EUROPE” – fór helyett hendikeppel…

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt hirdetett, melynek regionális döntőjén negyedik és hatodik helyezést ért el a Teleki két csapata.

A verseny első, internetes onlájn fordulója elég összetett volt: a „szokásos” kulcsszókeresős feladatok mellett szavazásra buzdító plakátot kellett rajzolni a diákoknak, matematikai feladatokat oldottak meg az Unióval kapcsolatban, valamint egy kisvideót is el kellett készíteniük. Az „Evribodri” (Dina Annamária, Kecse Adél, Lányi Krisztián és Lénárt Márk, 12. A), valamint az „Üstökösök” (Bán Zsófia, Kovács Krisztina, Szűcs Dorka és Török Szabina, 12. A) több mint 200 csapatból jutott tovább, s vett részt a regionális döntőt 2018. 11. 22-én, Szolnokon a Verseghy Ferenc Könyvtárban. Az összesen tíz csapatot megmozgató (a két mezőtúri mellett jászberényi, debreceni, nyíregyházi és szolnoki iskolák képviseltették magukat) délelőttön többféle feladattípusban is megcsillogtathatták tudásukat a diákok. Elsősorban lexikális tudást mért a totó, az első fordulóban elkészített plakátok megvédésére is sor került, s voltak kreatívabb feladatok is: előre megadott szavakból verset írtak a csapatok. Mire költenéd az uniós pénzt? – a kérdésre egy szituációs játékban kellett válaszolni, természetesen előadva a többiek előtt a jelenetet. Kora délután került sor az eredményhirdetésre, ahol minden csapat ajándékcsomagot kapott.

Diákjaink rossz szájízzel, de nagyon sok tapasztalattal tértek haza ezen a délutánon. Sok versennyel a hátuk mögött már elég rutinosan érzékelték, hogy ezen az őszi napon inkább hátránnyal indultak. Három tizeddel lemaradni a harmadik helyről – némileg erőltetett és dühítő, főleg úgy, hogy a szolnoki televízó által összeállított műsor nagy része a telekisekről szól, mezőtúri diákot idéznek a honlapon…

A délutáni versírásnál már érezte mindezt a két csapat, talán ezért is sikerült kicsit ironikusabbra a szösszenet. Minden esetre gratulálunk diákjainknak, reméljük, nem szegte kedvüket a további megmérettetésektől mindez.

T.A.

Teleki

Jujj, de jó, Unió!
Holnap külföldre visz a busz,
szuper program az Erasmus +.
Ha már a határon túl járunk,
használjuk a roamingot, hogy
anya tudjon rólunk.
Ilyen ez a Z-generáció,
ha nem posztolunk,
lemarad a globalizáció.
Nincsen a gyereknek
szabadsága,
csoda, hogy chipet nem
ültetnek a fogába.
A schengeni egyezménnyel
megszűnnek a gátlások,
megismerünk más kultúrákat,
ha nem bánjátok.
Váltottam sok eurót:
ez jelenti számomra
az integrációt.
A Sparban már eurót is
elfogadnak-
szóval, euróval veszem a
banánt a turmixnak.
Számomra fontos az európai
választás,
ezért nem szűnik meg a
kíberbiztonság.

A Szolnok Tv honlapján megtalálható összefoglaló a versenyről:

http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=51965

Képek elérhetők itt:

https: // photos.app.goo.gl/akdXMY4MpXya5wgt7