Ugrás a fő tartalomra

(5300) Karcag, Dózsa György út 29


(06 59) 500 130

Széchenyi 2020

Specialitásunk


Digitális Közösségi Alkotóműhely

A zárt jellegű, kötött szabályok alapján működő tanműhelyekkel ellentétben a Digitális Közösségi Alkotóműhely a műhelymester koordinálásával a diákok saját ötleteire építő, nyitott és befogadó szemléletű, közös gondolkodásra sarkalló tér, melyet egy kerettörténet, sok apró ötlet, ezernyi szikra működtet. Egy diákcentrikus tér, ahol a hagyományos megmunkáló eszközöknek és digitális technológiának egyaránt nagy szerepe van, s ahol a munkát a csapatszellem ösztönzi, és a kreativitás vezérli. A DKA teret enged azon kompetenciák fejlesztésének, melyek segítségével a XXI. században könnyebben boldogulhatnak a tanulók. A vissza nem térítendő támogatásból a karcagi Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézményében megvalósult fejlesztés eredményeképpen az alkotóműhelyben valósággá válik a robotika, a 3D tervezés és megvalósítás, a gravírozás és lézervágás. Itt a makettkészítés és modellalkotás az elektronika felhasználásával történik, s alapvető fontosságúak az informatikai célszoftverek használata, valamint az okostelefon és tablet alkalmazására épülő foglalkozások. Az együtt gondolkodás végén pedig olyan kézzelfogható alkotások születnek, melyekre a (műhely)mester és tanítványai egyaránt büszkék lesznek. A maker oktatás eredményeinek a mindennapi nevelő-oktató munkába való beemelésével több cél teljesül. Elsődleges motiváció természetesen a lemorzsolódás csökkentése, de a közösségi alkotótér a jövőben a pályaorientáció és a tehetséggondozás szolgálatába is áll majd. Így az általános iskolások, valamint a centrum tagintézményeinek diákjai megismerkedhetnek a DKA nyújtotta technológiával, valamint kibontakoznak a műhely nyújtotta szakmai lehetőségekben.

Ványaisok látogatása a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben

A GINOP-6.2.3-17-2017-00041 azonosítószámú, a „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” megnevezésű pályázat keretein belül a KSZC Ványai Ambrus Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának 10. évfolyamos tanulói csoportja 2020. február 27-én a karcagi Digitális Közösségi Alkotóműhelyben töltött egy élményteli napot. Az ifjú hegesztő szakemberek megismerkedhettek a 3D modellezéssel, a digitális szobrászattal, a 3D nyomtatással, melynek során a célhardver megismerésén túl különböző produktumok elkészítésére is alkalmuk nyílt. A fiatalok nyolc munkaállomáson dolgoztak, 3D tervezés segítségével, illetve 3D sculpting, szobrászkodó online alkalmazással. A feladat egy 3D nyomtatásra alkalmas, nem lebegő, határozott formákkal és egyéni ötletekkel megvalósított modell elkészítése volt. Mindezt csoportosan és egyénileg kommunikálva valósították meg a tanulók. A csoport egységesen arcot, illetve képzeletbeli lényt ábrázoló fejet formázott meg, emellett lézervágott névjegytáblákat és különböző, apró szuveníreket is készített. A fiatalok a nap során beszélgetéssel, közös ötleteléssel és közösen választott grafikák felhasználásával a lézervágó gépen egy TicTacToe táblajátékot is megalkottak. A nyomtatásra kerülő modellek elkészültét megtekinthették, majd a létrejött produktumokat magukkal vihették. A lelkes csoport mindvégig nagyon fegyelmezetten, az új technikák iránt érdeklődve dolgozott, a foglalkozás végén pedig egy kötetlen beszélgetésre is sor került. A résztvevők egyöntetű véleménye volt, hogy igazán jó hangulatban telt ez a nap! Bezsella János műhelymester

DKA megnyitó ünnepség a Karcagi SZC-ben

A Karcagi Szakképzési Centrum „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” megnevezésű, GINOP-6.2.3-17-2017-00041 azonosítószámú, 549.081.511 forint uniós támogatási összértékű projektjének fókuszában a korai iskolaelhagyás elleni küzdelem áll. E törekvés megvalósulását segíti elő a vissza nem térítendő európai uniós támogatás egy részének felhasználásával a karcagi tagintézményben megvalósult beruházás. A Digitális Közösségi Alkotóműhely legfőbb célja, hogy a tanulók a digitális és hagyományos eszközök, a projektalapú oktatás, a saját élményű tanulás segítségével a XXI. században elengedhetetlen kompetenciákat sajátíthassanak el. A zárt jellegű, kötött szabályok alapján működő tanműhelyekkel ellentétben a Digitális Közösségi Alkotóműhely a műhelymester koordinálásával a diákok saját ötleteire építő, nyitott és befogadó szemléletű, közös gondolkodásra sarkalló tér, melyet egy kerettörténet, sok apró ötlet, ezernyi szikra működtet. Egy diákcentrikus tér, ahol a hagyományos megmunkáló eszközöknek és digitális technológiának egyaránt nagy szerepe van, s ahol a munkát a csapatszellem ösztönzi, és a kreativitás vezérli. A DKA teret enged azon kompetenciák fejlesztésének, melyek segítségével a XXI. században könnyebben boldogulhatnak a tanulók. A vissza nem térítendő támogatásból a karcagi tagintézményben megvalósult fejlesztés eredményeképpen az alkotóműhelyben valósággá válik a robotika, a 3D tervezés és megvalósítás, a gravírozás és lézervágás. Itt a makettkészítés és modellalkotás az elektronika felhasználásával történik, s alapvető fontosságúak az informatikai célszoftverek használata, valamint az okostelefon és tablet alkalmazására épülő foglalkozások. Az együtt gondolkodás végén pedig olyan kézzelfogható alkotások születnek, melyekre a (műhely)mester és tanítványai egyaránt büszkék lesznek. A maker oktatás eredményeinek a mindennapi nevelő-oktató munkába való beemelésével több cél teljesül. Elsődleges motiváció természetesen a lemorzsolódás csökkentése, de a közösségi alkotótér a jövőben a pályaorientáció és a tehetséggondozás szolgálatába is áll majd. Így az általános iskolások, valamint a centrum tagintézményeinek diákjai megismerkedhetnek a DKA nyújtotta technológiával, valamint kibontakoznak a műhely nyújtotta szakmai lehetőségekben.

A GINOP-6.2.3-17-2017-00041 azonosítószámú, A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése megnevezésű projekt biztosított forrást arra, hogy a Karcagi SZC Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Karcag, Varró út 8. szám alatti tanműhelyében kialakításra kerülhessen egy 143,75 m² alapterületű Digitális Közösségi Alkotóműhely. A DKA termet 2019 októberében vehették birtokba a tanulók. Ahhoz azonban, hogy a régi festőműhelyből egy modern technikai berendezéseket tartalmazó helyiség legyen, olyan műszaki beavatkozásokra volt szükség, mint a kazán, a világítótestek, a nyílászárók, a mosdók cseréje, valamint a válaszfalak és dugaljak kialakítása. Az alkotóműhely a legmodernebb technikai eszközökkel lett felszerelve, így került beszerzésre többek között 10 darab laptop, 4 darab 3D- nyomtató, CNC marógép, forrólevegős forrasztóállomás, lézervágó és gravírozó gép, valamint hímző és varrógép. A nyílt napok és a pályaorientációs tevékenységsorozatok lebonyolítása tervszerűen zajlott, melyekre nagy lelkesedéssel és ráfordított energiával készültek a tanulók és műhelymesterük, aki egy oktató kollégájával valósította meg a kétállomásos, háromdimenziós tervezést és nyomtatást, valamint a – lézervágó és gravírozó gépen történő – kreatív foglalkozásokat. A digitális alkotóműhelyben végzett tevékenységek kulcsfontosságú feladata, hogy a foglalkozások összekapcsolhatók legyenek valamely ágazattal, mely igazi kihívást jelent és kreatív hozzáállást feltételez a műhelymester és az oktatók részéről egyaránt. A tanórai, szakköri, valamint a különböző korcsoportok (óvodai, alsó és felső tagozatos, középiskolai csoportok) részére biztosított pályaorientációs foglalkozások rendkívül nagy sikernek és látogatottságnak örvendenek és folyamatosan új projekttervekkel, projektfoglalkozásokkal bővülnek.KIMIKK
CIBAKERT Mezőgazdasági Kft.COOP Szolnok Zrt.Essen Gyermekétkeztetési Kft.Fazekas Faipari Kft.FF Fémfeldolgozó Zrt.Hídknap Faipari Kft.K.F. Építőipari Kereskedelmi Szolgáltató Kft. DunaharasztiKun-Metalokála Kft.REXTOR KFT.Sándor Service Kft.SBS Kft.SZIMmetria Kft.TESCOTisza Balneum Hotel**** TiszafüredUNITRANS Kft.UniTurn Fémipari Kft.ZO-HA Trans Kft.
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Karcagi Szakképzési Centrum

   (5300) Karcag, Dózsa György út 29

  • Telefon: (06 59) 500 130

   E-mail: karcagiszc@karcagiszc.hu

   OM azonosító: 203040

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001026 Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000308


  2024Karcagi Szakképzési Centrum