Ugrás a fő tartalomra

(5300) Karcag, Dózsa György út 29


(06 59) 500 130

Széchenyi 2020

Hírek


2022. jan. 28.
SZC

    Escoffier nyomában – Varrós szakácstanulók Franciaországban

    Egy hónapos tanulmányúton vehetett részt 2 végzős és 1 tizedikes Varrós tanuló a franciaországi Joignyben.

    Escoffier nyomában – Varrós szakácstanulók Franciaországban


     
    A lehetőséget az Erasmus+ pályázat adta, ennek keretein belül a résztvevők változatos helyszíneken nyerhettek bepillantást a helyi gyakorlatba. A változatos jelző azért indokolt, mert tanulóink a 4 csillagos étterem konyháján ugyanúgy dolgozhattak, mint az iskolai menzán vagy a kollégiumi konyhán. Nemcsak a helyszínek, hanem az egyes munkafázisok, -előkészítéstől a főzésig- is különböztek, de a gasztronómiai változatosság is tapasztalható volt. Ez utóbbi korántsem csak a nagyobb választékot jelentette a magyarhoz viszonyítva (pl. a tenger „gyümölcsei” sokkal elterjedtebbek, mint itthon - objektív okok miatt), de jelentette - egyebek mellett - az ízlésbeli különbségeket is. A magyarok szeretik a nehezebb, zsírosabb ételeket, a francia ételek könnyedebbek, kevésbé zsírosak.
     
    A sokrétű szakmai munka mellett a pihenésre, művelődésre is jutott idő. Párizsban „hozták a kötelezőt” a Diadalív, Eiffel-torony és a Louvre megtekintésével, de nem hagyták ki Disneyland csodáit sem. A tengerparton gyönyörködhettek Nizzában - ahol megnézték az Escoffier múzeumot is - és Monaco szépségeiben.
    Útközben Münchenben és Strasbourgban tartottak pihenőt tanulóink, ez is jó alkalom volt új ismeretek szerzésére.
     
    A fiatalok élményekkel gazdagon tértek haza és azzal a kívánsággal/reménnyel, hogy később is kipróbálhatják magukat hasonló pályázati lehetőség nyújtotta helyzetekben.
    A jövőben a Karcagi Szakképzési Centrum segítségével megvalósított pályázat újabb tanulók, illetve oktatók számára is biztosít részvételt, illetve szakmai tapasztalatszerzést külföldön.
     
    Ja, és mielőtt elfelejtenénk…
     
    Auguste Escoffier 19. századi francia szakács, vendéglős és konyhai témájú könyvek írója volt, aki népszerűvé tette és felfrissítette a tradicionális francia főzési eljárásokat.
     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Fesd át a jövődet!

    Fesd át a jövődet!

    Együttműködési megállapodás született

    2025. márc. 5.
    Bodor Tamás
    Válaszd a Karcagi SZC-t

    Válaszd a Karcagi SZC-t

    Lapozd át kínálatunkat!

    2025. febr. 23.
    A vizsgaszervezés aspektusai

    A vizsgaszervezés aspektusai

    Egerben került megrendezésre a Karcagi SZC és a Heves Vármegyei SZC együttműködésében, „A vizsgaszervezés aspektusai” címet viselő szakmai nap

    2025. febr. 19.


    KIMIKK
    CIBAKERT Mezőgazdasági Kft.COOP Szolnok Zrt.Essen Gyermekétkeztetési Kft.Fazekas Faipari Kft.FF Fémfeldolgozó Zrt.Hídknap Faipari Kft.K.F. Építőipari Kereskedelmi Szolgáltató Kft. DunaharasztiKun-Metalokála Kft.REXTOR KFT.Sándor Service Kft.SBS Kft.SZIMmetria Kft.TESCOTisza Balneum Hotel**** TiszafüredUNITRANS Kft.UniTurn Fémipari Kft.ZO-HA Trans Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Karcagi Szakképzési Centrum

        (5300) Karcag, Dózsa György út 29

      • Telefon: (06 59) 500 130

        E-mail: karcagiszc@karcagiszc.hu

        OM azonosító: 203040

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001026 Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000308


      2025Karcagi Szakképzési Centrum