Hírek
SZC
Escoffier nyomában – Varrós szakácstanulók Franciaországban
Egy hónapos tanulmányúton vehetett részt 2 végzős és 1 tizedikes Varrós tanuló a franciaországi Joignyben.

A lehetőséget az Erasmus+ pályázat adta, ennek keretein belül a résztvevők változatos helyszíneken nyerhettek bepillantást a helyi gyakorlatba. A változatos jelző azért indokolt, mert tanulóink a 4 csillagos étterem konyháján ugyanúgy dolgozhattak, mint az iskolai menzán vagy a kollégiumi konyhán. Nemcsak a helyszínek, hanem az egyes munkafázisok, -előkészítéstől a főzésig- is különböztek, de a gasztronómiai változatosság is tapasztalható volt. Ez utóbbi korántsem csak a nagyobb választékot jelentette a magyarhoz viszonyítva (pl. a tenger „gyümölcsei” sokkal elterjedtebbek, mint itthon - objektív okok miatt), de jelentette - egyebek mellett - az ízlésbeli különbségeket is. A magyarok szeretik a nehezebb, zsírosabb ételeket, a francia ételek könnyedebbek, kevésbé zsírosak.
A sokrétű szakmai munka mellett a pihenésre, művelődésre is jutott idő. Párizsban „hozták a kötelezőt” a Diadalív, Eiffel-torony és a Louvre megtekintésével, de nem hagyták ki Disneyland csodáit sem. A tengerparton gyönyörködhettek Nizzában - ahol megnézték az Escoffier múzeumot is - és Monaco szépségeiben.
Útközben Münchenben és Strasbourgban tartottak pihenőt tanulóink, ez is jó alkalom volt új ismeretek szerzésére.
A fiatalok élményekkel gazdagon tértek haza és azzal a kívánsággal/reménnyel, hogy később is kipróbálhatják magukat hasonló pályázati lehetőség nyújtotta helyzetekben.
A jövőben a Karcagi Szakképzési Centrum segítségével megvalósított pályázat újabb tanulók, illetve oktatók számára is biztosít részvételt, illetve szakmai tapasztalatszerzést külföldön.
Ja, és mielőtt elfelejtenénk…
Auguste Escoffier 19. századi francia szakács, vendéglős és konyhai témájú könyvek írója volt, aki népszerűvé tette és felfrissítette a tradicionális francia főzési eljárásokat.
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

A vizsgaszervezés aspektusai
Egerben került megrendezésre a Karcagi SZC és a Heves Vármegyei SZC együttműködésében, „A vizsgaszervezés aspektusai” címet viselő szakmai nap