Ugrás a fő tartalomra

(5300) Karcag, Dózsa György út 29


(06 59) 500 130

Széchenyi 2020

Projektek


ERASMUS+ program (tanulmányutak – szakképzési szakértők, munkatársak, oktatók)

A KSZC Ványai Ambrus Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának szakmai tanárai 2019. szeptember hónapban Erasmus+ mobilitási programon vettek részt.

A program célja, meglévő kapcsolataink erősítése, következő diákmobilitás előkészítése. A Berufskolleg Dieringhausen Szakképző Iskola Erasmus + projekt koordinátora bemutatta az iskola képzési palettáját, betekintést nyerhettek tanáraink az ott folyó szakmai gyakorlati képzésbe, valamint külső gyakorlati helyeket is meglátogattak. Morschban a Montaplast céget látogatták meg, ahol szintén duális képzést folyik. Az új partneriskolánk küldöttsége október első hetében érkezik és a diákcsere program keretein belül a német tanulóik novemberben fogják gyakorlatukat tölteni nálunk. Megbeszéléseink során szóba jött új szakmacsoportok külföldön történő gyakorlatának letöltési lehetősége is.

Kisné Barát JankaDiákmobilitás Németországban

Az idei év során új partnerintézménnyel történt kapcsolatfelvétel, bővítve ezzel azon diákok körét, akik részt vehetnek az Erasmus + programban. A németországi Berufskolleg Szakképző intézmény Dieringhausenben biztosított lehetőséget arra, a közlekedésgépész ágazaton tanuló diákjaink is Németországban tölthessék egy hónapos külső gyakorlatukat. 7 tanuló vett részt a szakmai gyakorlaton, akik 7 gyakorlati helyen szerezhettek szakmai tapasztalatot. Tanulóink megismerkedtek a német iskolarendszerű közlekedésgépész képzéssel, különböző szerelőműhelyekben bővíthették tudásukat. Emellett kulturális programokon is részt vettek, többek között a világörökség részét képező Kölni Dómot is megtekintették. Bonnban az egykori NSZK fővárosában meglátogatták a Haus der Geschickte német történeti múzeumot, valamint jártak a varázslatos szépségű Drachenburgi kastélyban is. Érdekesség képpen látogatást tettek diákjaink a helyi sörgyárban is.  Az új partnerintézményünk tanárai ez év októberében tesznek eleget meghívásunknak. Várhatóan novemberben már cserediákok is érkeznek hozzánk.Diákmobilitás Németországban

A KSZC Ványai Ambrus Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában folyó Erasmus + program keretein belül a második hegesztő diákcsoport töltött Németországban külső gyakorlatot. A Präzi Fördertechnik GmbH gyáregységében tanulóink megtanulták az alapanyag megmunkálásának minden formáját valamint AWI és CO hegesztési eljárással történő hegesztést. A németországi anyavállalat tanulóinknak a gyakorlati idő alatt gyárlátogatásokat, nyelvtanulási lehetőséget és szemináriumokat biztosított. Iskolánk és a Präzi csoport közös célja, jó szakemberek képzése elméletben és gyakorlatban, akik térbeli gondolkodással, jó kézügyességgel, szemmértékkel, valamint a műszaki rajzok értelmezéséhez a jó rajz-elemző képességgel rendelkeznek. Nagyon fontos a technológiai, műszaki kompetencia, hiszen a technika változik és fejlődik, egyre újabb gépekkel és anyagokkal találkozik a hegesztő, melyek kezelését, használatát rövid időn belül kell elsajátítania. A vállalatcsoport törekvése, hogy a képzett szakembereknek munkalehetőséget biztosítson a jövőben a kisújszállási illetve törökszentmiklósi gyáregységében. Gyárlátogatás keretein belül megismerkedtek a Grimme illetve a CLAAS vállalatcsoportnál folyó gyártási tevékenységgel.  A gyakorlati tevékenység illetve a tanulás mellett kulturális programokon is részt vettek.KSzC Ványai – Diákmobilitás Németországban

A KSZC Ványai Ambrus Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában folyó Erasmus + program keretein belül hegesztő diákjaink Németországban töltötték külső gyakorlatukat 2019 márciusában.

A németországi Präzi Fördertechnik GmbH gyáregységében tanulóink megtanulták az alapanyag megmunkálásának minden formáját, valamint AWI és CO hegesztési eljárással történő hegesztést.

Gyárlátogatásaink során a „Ványaisok” megismerték a vállalat mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó vevőit, többek között a Lohmann, Strautmann és Amazone cégeket.

A gyakorlati tevékenység és a tanulás mellett kulturális programokon is részt vettünk:
• Osnabrückben megnéztük a karneváli felvonulást,
• Megtekintettük Münster nevezetességeit, többek között a
St. Paulus Dóm épületét,
• A vállalatcsoport igazgatója pedig meghívta diákjainkat bowlingozni is.

A tanév befejeztével a cég kisújszállási leányvállalata nyári munkalehetőséget is biztosít a Németországban gyakorlatot töltött diákjaink számára.
Kisné Barát Janka
Projektkoordinátor


Mobilitás 2019

A KSZC Ványai Ambrus Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának szakmai pedagógusai 2019 januárjában Erasmus+ mobilitási programon vettek részt.

A program célja új, németországi partnerintézménnyel történő kapcsolatfelvétel és a cserediák program kiépítése, illetve a Ford karrier program keretein belül a kölni Ford gyár meglátogatása volt.

A Berufskolleg Dieringhausen Szakképző Iskola Erasmus + projekt koordinátora bemutatta az iskola képzési palettáját, betekintést nyerhettek tanáraink az ott folyó szakmai gyakorlati képzésbe, valamint külső gyakorlati helyet is meglátogattak.

Kollégáink a BPW-Bergische Achsen KG. nevű vállalathoz látogathattak el. A gyakorlati hely és az ott folyó gyakorlati tevékenység megismerésére Gummi Berger cégnél került sor.

A BPW vállalat magyarországi leányvállalata a BPW Hungária Kft. világszerte elismert, kiváló minőségű vontatott jármű-futóműveket és felfüggesztési rendszereket, valamint agrár-gépipari termékeket gyárt, emellett az agrártermékek tervezése és fejlesztése is a szombathelyi szakemberek munkáját dicséri.

Az új partneriskolánk küldöttségét már ebben az évben, szeptemberben várjuk, továbbá a diákcsere program keretein belül a tanulók gyakorlatának szervezése is megvalósulhat. Az új partnerünk jóvoltából iskolánk diákjai már 2019 júniusában megkezdhetik gyakorlatukat a németországi partnerünk gyakorlati helyein.Pályázat címe: „Folyamatos partnerség és együttműködés 22éve az EU iskolarendszerű szakképző intézményei között 2018/2019.”

 Az Erasmus + program az európai oktatás, képzés, ifjúságpolitika és sport támogatására irányuló uniós program, amely lehetőséget biztosít arra az európai polgároknak, hogy tanulmányokat folytassanak, képzésben vegyenek részt, tapasztalatot szerezzenek, és önkéntes munkát végezzenek külföldön.

Az Erasmus + programhoz a KSZC Ványai Ambrus Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 22 évvel ezelőtt csatlakozott. Az iskola első partnere a franciaországi Lycee Louis Davier volt, Joignyban.

Intézményünk 2018-tól új partnerekkel kívánja bővíteni kapcsolatait. Idén szeptemberben került sor a kapcsolatfelvételre a németországi Berufsbildene Schulen Brinkstrasse iskolával Osnabrückben, akik  már 2019-ben várják az első 7 fős hegesztő diákokból álló csoportot, ők a Präzi Fördertechnik GmbH-nál Bohmtében fogják gyakorlatukat teljesíteni.

Szervezés alatt van továbbá a közlekedés gépész ágazaton tanuló diákjaink gyakorlati képzése is.PROJEKTSZÁM2016-1-HU01-KA102-022767

Projekt cím: „Szolnok megyei Centrumok együttműködése a piacképes szakképzésért.”

 1. október. 02. (vasárnap) – 08. (szombat)

mobilitási projekt célja a szakmai alap– és továbbképzés európai jellegének erősítése, valamint az elméleti és gyakorlati szakmai tudás és a szaknyelvi készségek fejlesztésének elősegítése. E pályázattípus többek között lehetővé tette a szakképzés különböző szereplői számára,a 3 Szolnok megyei Szakképzési Centrumból és 19 Tagintézményből, hogy 5 napos szakmai tovább képzésen vegyenek részt Franciaországban.

GALÉRIA

ERASMUS+ képes beszámoló

la3ATks7pDQxSFRVpsR1-medium.png
vWggosnV9WU9Y9CTK8dl-medium.png
HYcyJIfIiOZQYLjxUIWS-medium.png


KIMIKK
CIBAKERT Mezőgazdasági Kft.COOP Szolnok Zrt.Essen Gyermekétkeztetési Kft.Fazekas Faipari Kft.FF Fémfeldolgozó Zrt.Hídknap Faipari Kft.K.F. Építőipari Kereskedelmi Szolgáltató Kft. DunaharasztiKun-Metalokála Kft.REXTOR KFT.Sándor Service Kft.SBS Kft.SZIMmetria Kft.TESCOTisza Balneum Hotel**** TiszafüredUNITRANS Kft.UniTurn Fémipari Kft.ZO-HA Trans Kft.
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Karcagi Szakképzési Centrum

   (5300) Karcag, Dózsa György út 29

  • Telefon: (06 59) 500 130

   E-mail: karcagiszc@karcagiszc.hu

   OM azonosító: 203040

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001026 Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000308


  2024Karcagi Szakképzési Centrum